Alla helgona och Halloween

Så. Idag är det då 31 oktober. För de som kan sitt kyrkoår betyder det att vi har kommit till Alla helgona, eller alla helgons dag. Många verkar dock tro att det är samma sak som Halloween.

den här bloggen finns redan ett ypperligt inlägg om detta, läs det gärna, men jag känner ändå att jag vill skriva ett eget inlägg om det. Mest för att när jag loggade in på fb idag så blev jag lätt irriterad där en stund. Många många inlägg löd ungefär så här: "Glad halloween, nu ska vi fara och tända ljus på faffas grav som vi brukar."

Det är inte det att jag har något mot de som firar Halloween, o nej. Jag har själv varit på min beskärda del av halloweenfester. Det jag däremot vill, är att folk ska veta vad de firar. I år infaller Halloween och Alla helgona t.o.m. på samma dag, vilket kanske kan göra det extra krångligt, och många är inte ens medvetna om att det inte alltid gör det, men det är alltså fråga om två skilda högtider som råkar infalla ungefär samtidigt.

Alla helgona är alltså är  en kristen högtid som från början firades till martyrers och helgons ära på lördagen mellan den 31 oktober och 6 november. Det blev dock en mer allmän minnesdag för de döda rätt tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus vid anhörigas gravar.

Vi har alltså lånat in element från Samhain, kelternas skördefest och nyårsfest, och skapat vår egen tradition kring detta (lite som julen där många element finns kvar från nordbornas midvinterblot).

Bild lånad härifrån.

Halloween har också sina grunder i Samhain. Detta är dock inte någon kristen högtid utan den fick sin början när kelterna kom i kontakt med vikingarna. Vikingarna firade höstblot och kelterna Samhain och ur dessa traditioner har dagens Halloween vuxit fram.  Denna natt, 31.10, trodde man att väven mellan vår värld och dödsriket var särskilt tunn och att andarna kunde tränga in i vår värld. Man kunde ställa lyktor på trappan eller tända ljus i fönstret för att hålla onda andar borta, och för att ledsaga hem sina döda släktingar.
Seden med utskurna pumpor kommer från att de som rörde sig utomhus denna natt hade lyktor av utskurna rovor med sig, så kallade jack-o’-lanterns. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.
Idag klär många ut sig till skräckinjagande figurer och går runt i gårdarna och tigger godis (lite som våra påskhäxor), annars blir det bus! Detta "bus" ska symbolisera vad de onda andarna som tränger genom väven mellan världarna kan förorsaka.

Bild lånad härifrån.
Välj själv vad det är du vill fira denna helg, men blanda inte ihop högtiderna. De är lika, och de har sitt ursprung i samma förkristna tradition, men de är inte samma. Och det tycker jag faktiskt är viktigt att vara medveten om. 

Själv har jag tänt ljus här hemma för de släktingar vars gravar finns längre bort, och bara äkta mannen kommer hem ska vi åka till gravgården och tända ljus på gravarna där. Senare ikväll så ska vi på traditionsenlig släktmiddag för att umgås med de släktingar vi ännu har omkring oss. Vi är också bjudna på den traditionella Halloweenfesten till några vänner, och även om vi de senaste åren försökt hinna med båda så har vi i år valt att istället för att stressa från ett bord till ett annat ta det lugnt och njuta av umgänget på bara ett ställe.

Kommentarer